Det kan være ulike motivasjoner for å kartlegge kompetanse i en virksomhet:
- Som hjelpemiddel for å planlegge kompetanseheving for den enkelte medarbeider
- Som hjelpemiddel for å finne ut hvilke medarbeidere som bør settes til hvilke oppgaver og for å finne hjelp når man har et problem.
- Som et strategisk hjelpemiddel for å kartlegge om virksomheten har den rette kompetansen for framtida
- For å rapportere kompetanse ("intellektuell kapital") til eksterne (eiere, marked og lignende)
Hvem kan hva?
Espen Hauger viste hvordan hver enkelt medarbeider kan beskrive sin erfaring og kompetanse i fritekst i personalsystemet. Denne informasjonen blir søkbar i det nye intranettet som er under etablering. På den måten er det mulig å for eksempel søke fram hvem som kan fransk eller hvem som har sagt noe om EU i beskrivelsen av sin kompetanse. Informasjonen fra personalsystemet kan dermed brukes når man søker etter en spesiell kompetanse for å løse en oppgave. I tillegg brukes kompetansedelen av personalsystemet aktivt i forbindelse med medarbeidersamtaler.
Hvem har ansvar for kompetanseutviklingen?
Tidligere tilbød personalavdelingen i Finansdepartementet en rekke kurs til sine medarbeidere. Men etter hvert innså de motivasjonen ikke var så høy når medarbeiderne ble "påprakket" kurs. Mange meldte seg på, men når kursdagen kom så hadde de ikke tid til å møte opp. Tandstad fortalte at kompetanseutviklingen fikk mer "drive" når den enkelte medarbeider fikk ansvar for å lage sine egne "pakker" for kompetanseutvikling. Medarbeiderne har dermed mer ansvar selv for egen læring, Linjelederne følger opp framdrift og retning på kompetanseutviklingen, mens personalavdelingen stimulerer, motiverer og legger til rette.
Læring integrert i daglige oppgaver
I sin kompetansestrategi legger Finansdepartementet vekt på at læring gjennom det daglige arbeidet. Den mest effektive læringen skjer ved at man får jobbe med krevende saker og dyktige kolleger, fortalte Tandstad. Virtuelle arbeidsrom brukes for samarbeid og deling. Det legges også til rette for nettverksbygging nasjonalt ved hjelp av fadderordninger og hospitering i andre virksomheter. Internasjonal erfaring og nettverk bygges ved at medarbeiderne i perioder kan jobbe i OECD og EU.
Medlemsmøtet ble avsluttet med en spennende omvisning i Finansdepartementet. Bygningen som fra 1906 og i jugendstil ble tegnet av arkitekt Henrik Bull. En og en rekke av møblene og lampene er originale og ble tegnet av Bull. Det var flott og se hvordan mange av romene (blant annet finansministerens kontor) var satt tilbake til slik de opprinnelig var.
Takk til Finansdepartementet for at vi fikk komme på besøk!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar